Maak kennis met Apeldoorners en hun verhaal.
(update: 3 april 2022, meest recente bovenaan)
Ron Floor
‘Dat half jaar krijg je kado’
Ron is hartpatiënt met een hartpercentage van nog maar 46%. Dat betekent dat zo ongeveer alles wat Ron wil doen, hem veel energie kost. En ondanks dat wil hij -als levensgenieter- alles uit het leven halen wat erin zit.
‘Dat heb ik mijn cardioloog wel even duidelijk gemaakt’. Ron overhandigde hem een krantenknipsel waarin stond dat een Bredase hartpatiënt gemiddeld een half jaar korter leeft dan het landelijk gemiddelde. De reden: mensen in Breda zijn levensgenieters. ‘Dat half jaar krijg je kado’ zei Ron dan ook tegen zijn cardioloog. Die knikte en mompelde zoiets als dat ‘ie niet anders had verwacht’.
Bierbrouwerij De Vlijt
Als groot liefhebber van (kwalitatief goede) streekproducten is Ron -helemaal als bierliefhebber- blij dat deze Veluwse bierbrouwerij in Apeldoorn is gevestigd. Wekelijks wordt hier zo'n 4000 liter van het ambachtelijke speciaalbier Veluwse Schavuyt gebrouwen. Ron is hier dan ook geregeld te vinden en hij heeft destijds de verbouwing van en komst naar het Zwitsal terrein gefotografeerd.
Over Ron
Ron (1948) is een echte levensgenieter. Hij geniet van alles wat zich in en rond Apeldoorn afspeelt op het gebied van kunst, cultuur en evenementen. Dat doet hij vooral het liefst met zijn vrouw en/of ‘zijn meiden’. Ron fotografeert graag en was tevens initiatiefnemer van de foto expositie ‘Raaf en sprokkelaar’ van (straat) fotograaf Roelof Rump (1948) die overleed in mei 2019. In overleg met familie Rump en in samenwerking met een groep bevriende fotografen, Apeldoorn Photo, ACEC en CODA kwam dit eerbetoon tot stand en was de expositie in 2021 te zien in CODA Museum.
Liesbeth Rooijmans
’Altijd op zoek naar wat er wèl kan’
Liesbeth is hypermobiel. "Vroeger dacht ik dat ik gewoon heel lenig was. Maar een paar jaar geleden bleek het dus wat anders te zijn. Mijn lichaam is te soepel en daardoor schiet makkelijk iets uit de kom, met name bij mijn voeten. Bij elk stukje lopen schoten mijn tenen uit de kom. Ik was vaak misselijk en had geen idee dat het hierdoor kwam. Sporten en lopen werd steeds moeilijker en ik werd daardoor zwaarder wat de klachten weer verergerde". Speciale schoenen waren nodig en haar schaamte daarvoor werd haar grootste vijand. Liesbeth leerde dit accepteren en zich er overheen te zetten. "Ik leerde op zoek te gaan naar wat er wèl kan en mezelf daarop te richten". Ze werd fitter, verlegde haar grenzen door krachttraining en zet nu elke dag 10.000 stappen. "Ik ben nu sterk en fit en dolblij dat dit allemaal weer lukt."
Met deze ervaring wil ze graag anderen inspireren om vooral te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. "Bij de pakken neerzitten, helpt je niet verder". In haar werk op het snijvlak van politiek, bestuur en communicatie is Liesbeth ook altijd op zoek naar wat er wèl mogelijk is. Gericht op ’Nederland een stukje beter maken’ en mensen een stap verder te brengen.
De roep vanuit Den Haag voor meer vrouwen in de politiek en meer mensen uit het Oosten was voor Liesbeth een trigger om zèlf die stap te zetten. Vanuit de gedachte ’nooit spijt hebben van wat je geprobeerd hebt’ besloot ze deze kans aan te grijpen en zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer verkiezingen van 17 maart.
Catharina Amaliapark
Het Catharina Amaliapark is een nieuw stadspark aan de rand van de binnenstad, met de Grift als belangrijk onderdeel. “Vroeger was dit een lelijke parkeerplaats. Niet echt een gezellige binnenkomer van het centrum. En nu vind ik het een tof park waar aan alles is gedacht. De Grift die bovengronds is gebracht met een ecologische verbinding en vistrappen, de extra waterberging, de skatebaan, de bankjes en natuurlijk de ondergrondse parkeergarage. Dit park kon er komen dankzij een goede samenwerking tussen de gemeente, de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en natuurlijk ook het Kadaster die parkeerplekken nodig had. Het inspireerde me om me verder te verdiepen in het Waterschap. En inmiddels ben ik daar gekozen tot Algemeen Bestuurslid. Zo kunnen dingen lopen.”
Over Liesbeth
Liesbeth Rooijmans (1973) werkt bij SVn als Stakeholdermanager, woordvoerder en strateeg. Daarnaast is ze Algemeen Bestuurslid bij Waterschap Vallei en Veluwe. Eerder zat ze in de gemeenteraadslid voor de VVD in Apeldoorn. Ze staat op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Haar dag is geslaagd als ze mensen een stapje verder heeft geholpen.
Ernst van Rossum
’Ik vond toch wat ik zocht’
”Mijn beperking is dat ik geen diploma’s heb voor de baan die ik het liefste zou uitoefenen”
Ernst zou het liefst gaan werken met jongeren en/of jongvolwassenen. Hen verder helpen in hun leven en iets betekenen voor ze. Na jaren zoeken naar zijn ’droombaan’ met een scholingstraject gaf hij die zoektocht op. Maar Ernst sloeg een andere weg in. ”Het kriebelde nog steeds en ik wilde zo graag iets doen….ik besloot om vrijwilligerswerk op dat gebied te gaan doen. Ik werk nu een dag minder in mijn reguliere baan en ben zo alsnog mijn hart gevolgd” Ernst werkt nu 1 dag in de week bij de KraftFabrik (dagbesteding van Pluryn), een erkend leerbedrijf op gebied van film, beeld en geluid.
”Echt een toffe plek waar ik mijn fotografiekennis mag delen met de medewerkers van de dagbesteding.”
Ernst zou het liefst gaan werken met jongeren en/of jongvolwassenen. Hen verder helpen in hun leven en iets betekenen voor ze. Na jaren zoeken naar zijn ’droombaan’ met een scholingstraject gaf hij die zoektocht op. Maar Ernst sloeg een andere weg in. ”Het kriebelde nog steeds en ik wilde zo graag iets doen….ik besloot om vrijwilligerswerk op dat gebied te gaan doen. Ik werk nu een dag minder in mijn reguliere baan en ben zo alsnog mijn hart gevolgd” Ernst werkt nu 1 dag in de week bij de KraftFabrik (dagbesteding van Pluryn), een erkend leerbedrijf op gebied van film, beeld en geluid.
”Echt een toffe plek waar ik mijn fotografiekennis mag delen met de medewerkers van de dagbesteding.”
Zwitsal terrein
Ernst kent het Zwitsal terrein en het Pluryn gebouw goed. Hij heeft er een tijdje als elektricien gewerkt en het terrein is voor hem een bijzondere plek.
Over Ernst
Ernst van Rossum (1961) is geboren en getogen in Apeldoorn. Fotografie is zijn uit de hand gelopen hobby. Hij is vaak te vinden bij Metal en Rock concerten in de popzaal van Gigant. Daarnaast uiteraard ook bij andere evenementen in Apeldoorn en wijde omstreken.
Peter Vroon
’Alles liep anders’
Op zijn 57e kreeg Peter prostaatkanker en stond ineens zijn wereld op z’n kop. ’Ik was een jaar uit de running en ook op mijn werk was ik uitgevallen. Door het lichamelijk lijden werd mijn drang om te overleven steeds groter. Ik heb geleerd goed naar mijn lijf te luisteren, op mezelf te vertrouwen en standvastig te blijven.’ Na zijn herstel liet Peter met de foto expositie ’Alles liep anders’ in 2012 een terugblik zien van deze moeilijke periode vol persoonlijke indrukken, positief en minder positief.
Bluescafe Apeldoorn
Samen met Artcafe SamSam en Gigant betekent deze plek in Apeldoorn veel voor Peter. Vanaf 2000 begon hij steeds meer te fotograferen in het Bluescafe. ’Daar wil ik in mijn fotografie vooral de emotie laten zien door in de huid van de muzikant te kruipen’. Afgelopen jaren heeft Peter vele bijzondere projecten gemaakt en exposities gehouden en is hij actief bij ApeldoornDirect, HelpPortret en Apeldoorn Photo. ’Je kunt je altijd blijven ontwikkelen’.
Over Peter
Peter Vroon (1953) is een kleurrijke verschijning en een veelzijdig fotograaf. Centraal in zijn werk staat de emotie. Peter is vooral bekend als pop- en dansfotograaf. Kenmerkend voor dit deel van zijn werk zijn het onconventionele gebruik van kleur en belichting.